Brønshøj – En forstad til København

Selv har jeg fået Brønshøj ind under huden fra barnsben gennem Bjarne Reuters børne- og ungdoms romaner, som jeg allerede tidligt i min barndom fik et nært forhold til. Men bydelen er mere end Bjarne Reuters socialrealistiske skildringer af hverdagslivet i Brønshøj. Københavner forstaden er nemlig hjemsted for kultklubben Brønshøj BK, en traditionsrig arbejderklub der aldrig rigtigt har vundet noget, men alligevel gennem tiden sat et markant aftryk på dansk fodbold både sportsligt som kulturelt.

Uagtet mit tidlige litterære bekendtskab med Brønshøj er det først i en alder af 29 år, at jeg for første gang besøger bydelen. Allerede ved ankomsten mærker jeg, at det er matchday, da det sværmer med kampklædte hvepsefans på vej gennem Utterslev Mose mod Brønshøj BK´s hjemmebane Tingbjerg Idrætspark.     

Tingbjerg Idrætspark fremstår som en underlig tidslomme i dansk elitefodbold. Her er ingen sportsdirektør i blanke sko eller VIP-sæder, sportslige ambitioner og kommercielle interesser er til fals for værdier som klubånd og fællesskab. Sammensætning på tribunen er et samsurium af ældre loyale Brønshøj kæmpere, hipstere fra Nørrebro og unge mennesker fra kvarteret, der på tværs af alder og etnicitet støtter op om Hvepsene, og nyder kammeratskabet og samhørigheden blandt ligesindede.

Brønshøj har de seneste mange år spillet en mere tilbagetrukken rolle i dansk fodbold, og for tiden er de at finde i 2. Division. Paradoksalt passer det de fleste Brønshøj fans godt, da det betyder lave entrepriser og mulighed for cykel aways til de mange københavnerderbyer, 2. Division er garant for. Samtidig betyder det mindre fokus på penge, tv og sponsorer og mere tid til fællesskab, klubånd og kammeratskab.   

Kampen jeg har valgt at tage ud og overvære, har en ekstra dimension da dagens gæster på Tingbjerg Idrætspark er HIK fra det mondæne Hellerup. En bydel der på alle tænkelige parametre adskiller sig fra Brønshøj.  

De to hold er begge endt i 2. divisions nedrykningspulje hvor de ligger i hver deres ende af tabellen. Brønshøj BK har brug for de tre point for at holde afstand til nedrykningsstregen, og en tur ud af divisioner for første gang siden 1945. Spændingen i selve kampen udløses hurtigt, da Brønshøj BK allerede efter 26 minutter fører 3-0.Den tidligere F.C.K spiller Piotr Haren´s søn Lukas får reduceret til 3-1, men der bliver aldrig tvivl om kampens udfald, og Hvepsene kører en fuld fortjent 6-1 sejr hjem.


19. maj 2018 – 2. Division

Brønshøj BK – Hellerup IK: 6-1 (3-0)

1-0: Mads Rønne (6)

2-0: Kevin Bechmann Timm (7)

3-0: Oscar Buch (26)

4-0: Kevin Bechmann Timm (51)

4-1: Lucas Haren (66)

5-1: Mads Rønne (77)

6-1: Oscar Buch (86)

412 tilskuere på Tingbjerg Idrætspark, Brønshøj

Copyright © 2023 Fodboldstaten.dk