EURO 2020 i København

Jeg var i juni-juli 2021 frivillig til EURO 2020 i København. En rigtig god, spændende og lærerig oplevelse.

Her følger en artikel, som jeg skrev til et lokalt tidende i nærområdet. hvor jeg bor.

 

 

“Det længe ventede Europamesterskab i fodbold anno 2020 er efter et års ekstra ventetid endelig skudt i gang. Omend Covid-19 pandemien har udskudt festen i et år, og restriktioner gør festen en smule amputeret, har det stadigvæk været værd af vente på.

Mit eget engagement omkring det danske fodboldlandshold startede i efteråret 1999. Det var dengang profilerne hed Helveg, Grønkjær og Sand, og der blev kæmpet for at komme til EM-slutrunden 2000. Dette er nu mange træningspas og indersideafleveringer siden, men min passion og interesse omkring landsholdet, er bestemt kun vokset med årene.

For mig er der en særlig magi omkring det danske landshold, og den samhørighed og stemning der opstår blandt de danske fans, når man drager afsted for at støtte landsholdet er noget helt unikt for mig.

Derfor var det også oplagt for mig at melde mig som frivillig til sommerens slutrunde.

 

EURO 2020 

En EM-slutrunde har typisk et enkelt land eller to nabolande som værtsnation/er. Denne slutrunde markerer 60-års jubilæet for afviklingen af Europamesterskaberne i fodbold, og det europæiske fodboldforbund UEFA har derfor valgt at denne slutrunde skal afvikles i 11 forskellige byer i 11 forskellige lande.

Fire af de i alt 51 kampe under slutrunden bliver afviklet i Parken i København. De tre første med Danmark som deltager mens den sidste bliver en af 1/8 finalerne.     

Det er et kæmpe setup der kræves for at afvikle en EM-slutrunde. Alene til at varetage den del af slutrunden der foregår i København, er der ansat ca. 200 medarbejdere af UEFA. 

Derudover er en stor del af håndtering af slutrunden, bygget op på frivillig arbejdskraft. Jeg meldte mig selv som frivillig tilbage i november 2020, og blev dermed en del af det 1.300

personers store frivilligteam, som skal hjælpe til med at afvikle slutrunden i København.

”Football Village” i hjertet af København

Min primære funktion som frivillig har været ved Ofelia Plads i indre København, en havnepromenade kilet ind mellem Operaen, Amalienborg og Nyhavn.           I anledning af slutrunden er Ofelias Plads omdannet til en stor fodboldfanzone med plads til 3000 gæster, hvor alle 51 kampe fra slutrunden bliver transmitteret på storskærm hen over juni-juli måned.

Her er jeg tilknyttet et mediecenter, som har kommandobro i Skuespillerhuset, som ligger i forlængelse af Ofelias Plads. Her sidder vi i et lille team, der løser mange forskellige spændende opgaver vedrørende billetter, håndtering af pressefolk, besvaring af mails og telefonopkald osv.      

Jeg har fra barnsben drømt om et fuldtidsarbejde i den administrative sektor inden for elitefodbold. Derfor syntes jeg også at min funktion som frivillig er utrolig spændende og lærerig, og forhåbentlig kan det være et skridt på vejen i forhold til på sigt få min målsætningen indfriet.  

Debut i Parken i en moden alder

Mon ikke alle fodboldglade drenge og piger fra Nors og omegn, der som børn har løbet rundt på Vendbjerg, har drømt om at gå hele vejen og engang bytte den gule NBK-trøje ud med den rød/hvide- landsholdstrøje?! 

Selv må jeg erkende at benene ikke bragte mig så langt, langtfra! Derfor var jeg også hurtig ved tasterne, da muligheden bød sig for at komme på græs i Parken. UEFA efterspurgte nemlig ca. 100 frivillige, til at lave ceremoni før kampene i Parken.

Selv var jeg så heldig og privilegeret at blive en del af dette team, og i skrivende stund har jeg været med til at afvikle ceremonien før kampen mellem Danmark og Finland, og i morgen skal jeg igen i Parken for at hjælpe til med ceremonien før kampen mellem Danmark og Rusland.

Før vi var klar til at gøre vores éntre i Parken brugte vi to dage på at træne udførslen af ceremonien, ledet af professionelle instruktører. Selve ceremonien består af et 80 meter langt banner med forskellige københavnske vartegn, der bliver rullet ud over græstæppet i Parken. Derudover bliver der rullet to kæmpemæssige landsholdstrøjer ud, som overlapper banneret.

Det er forbundet med enormt meget sikkerhed og mange procedurer at få lov at få adgang til Parken. Men oplevelsen af at løbe på banen i Parken foran tusindvis af rød/hvide fans og mærke stemning er helt sikkert det hele værd.     

Alt i alt er det en rigtigt spændende, lærerigt og udfordrende at få lov at være en del af frivilligt teamet, og jeg har mødt mange andre ligesindede fodboldinteresserede fra både Danmark og resten af Europa.”

Copyright © 2023 Fodboldstaten.dk